Skapa en tavelvägg med inramade affischer och fotografier

Ett snyggt sätt att skapa ett både personligt och stilrent hem är genom att sätta upp en tavelvägg med affischer eller fotografier. På så sätt ger du ditt hem färg och form, samtidigt som du berättar något om dig själv.

Rama in affischerna

För att skapa en riktigt snygg tavelvägg behöver du två saker: ramar och bilder. Huruvida din tavelvägg ska bestå av just posters och affischer eller av fotografier väljer du naturligtvis själv. Ett tips är att skapa flera tavelväggar, men i olika rum. För att tavelväggen ska bli riktigt snygg behöver du använda ramar. Du kan antingen välja att alla ramarna går i samma stil, vilket är det vanligaste, eller så kan du låta några ramar gå i en annan färg. Det är viktigt att ramarna ”gifter sig väl”, alltså att det finns en gemensam nämnare mellan dem. Antingen att de är gjorda i samma material, eller har samma färg eller form. Du hittar ett stort utbud av snygga och prisvärda ramar hos Posterton, som har allt från trä- och guldramar till schyssta ramar i koppar och riktigt härliga färger. Hos Posterton hittar du också en stor kollektion av posters och affischer, på allt från ikoniska fotografier, arkitektur, natur och härliga barnmotiv.

Skapa din tavelvägg

När du ska skapa din tavelvägg är det smart att börja med papper och penna. Det är mycket lättare att skapa en helhet på ett papper i förväg, än att försöka göra det samtidigt som du spikar fast tavelhållarna på väggen. En klassiker är att ha en större tavla i mitten och sedan ha mindre tavlor runtom. Det fungerar både med rektangulära, kvadratiska, ovala och runda tavlor. Men det kan vara roligt att göra något litet extra. Låta det vara symmetriskt, men med lite mer edge. Om du har flera väggar som du vill skapa något extra utav, så är det smart att låta väggarna gå i olika stilar. Du kan ha en liten minitavelvägg i badrummet med affischer, medan du i vardagsrummet har bilder på nära och kära.

Tänk också på att bilderna inte ska se likadana ut. Om alla affischer eller foton går i samma färgton och/eller mönster, så finns det en risk att dina bilder ser ganska intetsägande ut på väggen. En riktigt snygg tavelvägg lyfter fram individuella bilder, samtidigt som hela tavelväggen skapar en helhet.

Utgå från gyllene snittet

Om du tycker att det är svårt att få till en riktigt schysst tavelvägg kan du utgå från gyllene snittet. Gå ut på nätet och leta efter gyllene snittet, som faktiskt finns i olika proportioner och former. Då kan du få tips på hur du kan bygga upp en tavelvägg där en särskild bild lyfts fram och är i fokus. Gyllene snittet används i design, arkitektur och fotografi. Mona Lisa är till exempel uppbyggt utifrån gyllene snittet. Mönster och proportioner i gyllene snittet gör att en bild eller struktur blir behaglig för ögat.

Previous article

Inreda med konst