Individuell konst

Egen fotokonstEgen fotokonst

PoesiaffischerPoesiaffischer

Inred med din egen konst

De flesta håller nog med om att det är riktigt roligt och inspirerande att inreda det egna hemmet. Även den som känner att uppgiften är övermäktig kan hitta tips och idéer online eller anlita en inredningskonsult. Här kan du läsa mer om hur du kan göra ditt hem både personligt och intressant genom att inreda med din egen konst.

Unik touch

Du behöver inte ha en konstnärlig ådra för att ditt hem ska kännas unikt och stilrent. När det gäller ditt hem har du nämligen fria händer. Att själv välja material, färger, möbler, konstföremål och accessoarer är en underskattad syssla som ger ditt hem en unik touch helt enkelt därför att det är du som har fattat alla beslut. Det finns dock tips som hjälper dig att hitta inredning och designföremål som ingen annan har – du kan nämligen skapa dem själv. Genom att ta egna bilder, måla egna tavlor eller rama in din personliga poesi kan du hitta ett eget sätt att låta ditt hem spegla din personlighet. Mer inspiration kring hur du inreder med din egen konst eller utvald konst av andra konstnärer finns i olika inredningsmagasin på internet med artikelsamlingar om det mesta som rör hem och design.

Tilltalande konst

Att inreda med egen konst följer alla de principer som vilken konst som helst gör. Du skapar eller köper bara det som verkligen tilltalar dig. För att sedan skapa blickfång kan det vara bra att tänka på väggfärg och ljusinsläpp. Om färgen på väggarna i rummen där konsten hänger tar all uppmärksamhet får dina personligt utvalda tavlor eller egenskapade verk inte den uppmärksamhet de förtjänar. Genom att använda milda, ljusa och neutrala bakgrundsfärger på väggarna lyfts konstverken och deras motiv istället för att drunkna i en förvirrande färgkavalkad.

Hur mörkt eller ljust ett rum är påverkar både känsla och inredning, framför allt konst kräver rätt ljus för att komma till sin rätt. Med naturligt ljusinsläpp känns rummen luftiga samtidigt som färgerna verkligen syns. Har du inte tillgång till stora fönster eller har ett mindre fördelaktigt läge där solen ständigt lyser in på ett sätt som stör kan luftiga gardiner och andra ljuskällor hjälpa till att skapa den rätta känslan.

Lekfull placering

Det är alltid en bra idé att prova olika placeringsalternativ innan du gör hål i väggarna för att sätta upp tavlor. Här kan du också fundera på hur du på bästa sätt kan gruppera tavlor och fotografier efter motiv, färger, storlek eller annat som känns viktigt för dig i ditt hem. Våga leka såväl med konsten du väljer som placeringen. Kanske är det din egen tavla som sätter inredningstonen för resten av huset. Det är trots allt du som bestämmer hur unikt och personligt ditt hem ska vara.

Detaljerna som gör helheten

När det gäller inredning är det lätt att tanken på helhetsintrycket kan avskräcka. Ibland ligger det en rädsla i att antingen sticka ut för mycket eller ta i för lite. Att inreda med egen konst ger dig friheten att själv bestämma hur du ska börja och vilka detaljer som är viktiga för dig.

Det gyllene snittet

Oavsett var du väljer att börja finns det alltid saker att fundera på. Ska du till exempel hänga tavlor ovanför soffan i vardagsrummet finns det en naturlig balans att ta hänsyn till. Hänger du tavlorna för högt känns det inte som att de hör ihop med övrig inredning. Att gruppera tavlor efter storlek kan också kräva lite eftertanke. Kanske blir det mer effektfullt att balansera en mindre tavla med en större? En tavla som hänger snett behöver inte heller vara fel om den ingår i ett medvetet val eller som en del i en större helhet.

Spännande alternativ

En tavla som du själv har målat eller ett fotografi på skogsgläntan där du lekte som barn kan hänga på platser som du normalt sett inte förknippar med konst. Hallen, badrummet eller köket kan bli en del av ett större projekt som verkligen har betydelse för dig och din familj. Konst behöver inte heller hängas upp på väggen och arrangeras i grupper efter storlek eller motiv för att uppfattas som balanserad eller vacker. Personliga tavlor och egenskapad konst kan lika gärna stå lutad mot väggen i en bokhylla, på ett skåp eller längs en tavellist där du själv känner att den behöver placeras.

Skapa en egen konstsamling

Oavsett om du vill köpa konst som någon annan har skapat eller låta din egen konstnärlighet få fria händer behöver du börja någonstans. Det finns människor som direkt köper möbler och konst till ett rum och som känner sig nöjda med det medan andra bygger upp en samling successivt. Friheten att själv skapa eller köpa in efterhand gör att du kan känna in det som behövs eller helt enkelt spara ihop till en speciellt efterlängtad tavla. Att skapa en egen konstsamling behöver inte betyda att du tömmer sparkontot utan är något du själv kan styra. De flesta personliga och vackra hem kommer till efter år av samlande. Det behöver inte heller vara du själv som är konstnären. Ibland överraskar barnen med en konstnärlig ådra som kan bli en älskad och individuell konstskatt.

Måla din egen tavla

Det kan låta enkelt att måla en egen tavla och skapa helt individuell konst, men ibland behövs inspiration. Att skapa en helt egen tavla som kanske ska pryda väggen i ditt eget vardagsrum kan leda till samma sorts känsla som skrivkramp för en författare, eller scenskräck för en skådespelare. Hur börjar du?

Prova dig fram

Rom byggdes inte på en dag och inga tavlor målas utan en skiss där själva grunden läggs och söker sig fram till en röd tråd som så småningom slutar i ett färdigt motiv. När du har provat dig fram med hjälp av skissen kommer du till ställningstaganden som färgval, penslar, mönster och underlag. Det finns bokstavligen en hel värld som omfattar allt som kan kallas konst. Det är också en förutfattad mening att en tavla måste målas med färg och pensel.

Konstnärlig frihet

Att göra egen konst och skapa en tavla kan resultera i precis vad som helt och här ligger den bejublade frihet som varje konstnär har. Att måla eller skapa sin egen konst är lika mycket en hobby som ett hantverk. En målning behöver till exempel inte målas på duk, utan underlaget kan lika gärna vara akvarellpapper, kartong, plywood eller tåligare kartong. När det gäller val av färger finns det även här en hel del att välja bland. Akvareller, vattenfärger, oljefärg eller akryl – listan kan göras lång. Sprayburkar kan till exempel resultera i en helt unik stil och ett uttryck som ingen annan har. Att inreda med egenskapad konst behöver inte heller betyda att du ska ha en utställning där alla kan se. Att måla insidan av skåpsdörrar och andra oväntade platser kan ge ditt hem den magiska känslan som handen i handsken skapar.

Rama in dina fotografier

Med dagens mobilkameror fångar vi livets ögonblick på ett helt annat sätt än vad som var möjligt för ett par decennier sedan. Färgskärpa, ljus och pixlar ger nära nog samma resultat som du kan få med en dyrare proffskamera. Du behöver med andra ord inte tillgång till omfattande utrustning för att i slutändan kunna rama in dina egna fotografier och hänga upp dem på väggarna hemma.

Tryckerier på nätet

Om du redan har ett fullspäckat galleri i din mobiltelefon och funderar på att låta trycka upp dina favoriter kan du enkelt vända dig till ett tryckeri på nätet. Där kan ditt fotografi förvandlas till en tavla genom tryck på till exempel canvas. Genom att använda det aktuella tryckeriets förhandsgranskning kan du välja mellan olika färger, material och storlekar. Ditt foto kan också delas upp i mindre tavlor som hängs upp för att tillsammans bilda ett större motiv.

Foto på tapet

Egen fotokonst behöver inte begränsas till tavlor utan du kan också beställa fototapeter av egna fotografier hos tryckerier som specialiserat sig på denna typ av inriktning. Ett helt rum eller en särskilt utvald fondvägg med ett motiv som ligger dig varmt om hjärtat gör hemmet personligt.

Naturen som inspiration

Det finns många vägar till den bästa bilden, men bättre inspiration än själva naturen är svår att hitta. När det gäller kameravinklar, hur du får det bästa ljuset i bilden och motivplacering kan en enkel sökning på Expressen leda till många tips och idéer. Under kategorier som nöje, leva&bo och omtalat finns många artiklar om alltifrån hur du tar den bästa bilden till hur du kan arrangera din konst på ett smakfullt sätt.

Naturligt ljus

Din fotokonst har mycket att hämta i naturen där det inte bara finns vackra motiv i skogens årstidsväxlingar eller havets rörelser utan också ett svårslaget naturligt ljus. Här kan du fånga känslan i en vacker solnedgång eller vårens första ljusa strålar över ängen där du bor. På samma sätt kan du fånga storstadsgatan i skenet från gatlyktan i en svartvit bild som kan tryckas i ett riktigt stort format att täcka en halv vägg. När det är du som håller i taktpinnen kan du skapa konst helt efter eget tycke och smak. Oavsett vem eller vad som pryder dina väggar är det din egen fantasi som får sätta gränserna. Med hjälp av fotokonst kan du ge dina minnen nytt liv.

Tavlor av dikter

Det är en vanlig missuppfattning att konst enbart handlar om bilder, målningar eller skulpturer. Konst handlar även om litteratur och poesi. Att rama in en hel bok är dock en omöjlighet, men att låta trycka upp affischer av egenskriven poesi är en uppåtgående trend. Poesi är en form av kommunikation som i den fristående dikten på ett tydligt sätt förmedlar tankar och känslor i ett kortare format än en hel bok.

Publicera din egen konst

Att rama in din egen poesi och låta den bli en del av inredningen är också ett modernt sätt för opublicerade poeter att få ett helt eget forum. Text har en träffsäkerhet som liksom bilder väcker en hel del tankar och känslor hos den som läser. Även här kan du välja mellan olika format, färger och storlekar för att hitta rätt känsla för ditt verk. Liksom när det gäller bilder kan du välja att trycka direkt på duk eller välja ett affischformat som du själv kan rama in hur du vill. Fördelen med en affisch är att den är billigare och lättare att trycka upp i en större mängd kopior. Du kan nämligen ge bort din egen konst i present till någon som fyller år eller ge bort ord som ligger nära hjärtat till någon du älskar.

Bokform

Du kan också trycka din egen diktsamling och ställa ut den hur du vill i ditt eget hem. Idag behövs inget förlag som ska besluta om dina dikter håller måttet eller inte. Du kan trycka upp dem hos ett tryckeri och själv stå för kostnaden. Då har du också fria händer när det gäller layout.

Inred med skrivglädje

Hur du inreder med din egen skrivkonst är lättare än du tror. Saknar du inspiration eller har kört fast när det gäller att hitta den bästa platsen för dina dikttavlor kan du använda dig av en sökmotor som Google för att hitta tips och nya idéer. Även om hjulet redan är uppfunnet finns det gott om sätt att variera gamla trender och på så sätt öppna nya dörrar.

Kombinera bild och text

Med hjälp av format som affischen kan du skapa konstverk som verkligen överraskar och som är helt unika. Du kan till exempel kombinera bild och text genom att själv agera både fotograf och författare. Kanske du till och med inleder en helt ny karriär när du leker dig fram till motiv som även skulle kunna uppskattas av andra. Du själv eller den som eventuellt köper din konst kan fritt välja inramning. Här kan tavelramen lyfta verket eller bara på ett enkelt och smakfullt sätt rama in dina ord. Guldram med överdådig sirlighet eller träramens blygsamma uttryck ger dig utrymme att välja det som känns rätt för dig och din inredning. Att leka med hela skalan från svartvit till skärpa ger en dimension som inte bara främjar skrivglädjen utan också skaparglädjen.

Använd gärna kontaktformuläret om du vill komma i kontakt med oss.

kreativitum.se – Allt du behöver veta om att skapa egen affischkonstkreativitum.se – Allt du behöver veta om att skapa egen affischkonst